sprężyny obniżające OII FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kulka82
    Classic
    • 2013
    • 16

Taka mala sugestia z mojej strony.

Moze zacznijcie mniej inwazyjnie - najpierw przyjrzalbym sie zawieszeniu Golfa ale wlasnie w wersji z BELKA - i sprobowal bym wylapac roznice. Moze tam, ta sama belka jest juz calkiem cywilizowana i oba rozwiazania rozna sie jakimis specjalnie zdziadzionymi drobiazgami/detalami w stylu sprezyna, amortyzator czy odboje itd...

Ta droga powinna byc tansza, szybsza, i mniej inwazyjna. Nie sadze, zeby chocby do najtanszego golfa pozwolili sobie na wrzucenie takiej stukajacej tandety.
  • Roballo
    Ambiente
    • 2011
    • 124

Koledzy,
    jestem zainteresowany założeniem nowych sprężyn lecz mam problem. Ostatnio znajomy wymienił sprężyny i okazało się, że zamiast 3,5 cm auto poszło o 6,5 cm w dół. Aby uniknąć problemów mam do WAS prośbę o informację, które sprężyny polecacie. Tak dodam, że mam O2 FL Kombi 2,0 TDI i chciałbym obniżyć auto o 3,5 cm.
    Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam Roballo

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Roballo, i masz silnik CEGA?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Roballo
        Ambiente
        • 2011
        • 124

Chyba tak ....

[ Dodano: Czw 15 Lis, 12 21:30 ]
        Ale nie jestem pewien ..... Gdzie to sprawdzę ...
        Pozdrawiam Roballo

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen

Roballo, masz RSa?
          to albo popraw auto albo silnik

sprawdzisz na wlepie w książce serwisowej albo w bagażniku
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Roballo
            3,5 cm auto poszło o 6,5 cm w dół.
            bo pewnie miał pakiet na bezdroża ktory jest wyzszy od serii o ok 3 cm a spreżyny obniżają o 3cm ale od zwyklej wersji
            ja zakąldałem eibaha i o 3 mi poszedl w dół
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Eibach Pro Kit. Jeszcze niedawno była promocja na nie lub dalej trwa: http://www.eibach.pl/produkty-sprezy...-kit-m-27.html

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez hotrain
                Eibach Pro Kit. Jeszcze niedawno była promocja na nie lub dalej trwa: http://www.eibach.pl/produkty-sprezy...-kit-m-27.html
                Polecam! Szczególnie w komplecie z lepszymi amorkami ( ja mam KYB UltraSR ) jest zajefajnie i plomby nie wypadają ( na 17" ).
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Mihau
                  RS
                  • 2009
                  • 7460
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mi na Eibachach Pro Kit i seryjnym amorze poszło jakieś 2-2,5cm w dół.
                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• rydel
                    Drive
                    • 2011
                    • 53

Ja mam sportowe zawieszenie fabryczne -tak mniej/więcej to -20 mm od serii ale - tak powiedzieli w ASO, że niby z Rs'a. Chciałbym jeszcze obniżyć o jakieś 10 mm to pro Kity Eibacha -30 podejdą??
                    18" Klub

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

rydel, tak będziesz miał -30 od serii czyli 10mm niżej niż teraz u Ciebie. Oczywiście może być jakaś lekka odchyłka, choć np. u mnie przód poszedł w dół dokładnie o 30mm.

Komentarz

• kapi
                        L&K
                        • 2009
                        • 1174
                        • Fabia combi

pytanie laika - czy sprężyny z RS spasują do "zwykłej" OII ? czy nie bedzie efektu wysokiego przodu bo silnik lekki ? ( 1.6 BSE )
                        OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

kapi, spasowac, spasują, przód nie powinien za mocno odstawac
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Gaber
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 201

Czy jest ktoś na forum, kto obniżył toura II ?
                            Każdy serwis twierdzi, że O2 przed lift. ma elementy zawieszenia przedniego takie same co O2 tour.
                            To dlaczego widząc na drodze jadącego O2 tour jest efekt wysokiego przodu w porównaniu do O2 przed lift? O2 tour ma z przodu wysokość 392mm do osi koła a O2 przed lift .....? zmierzcie i napiszcie.

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez kapi
                              pytanie laika - czy sprężyny z RS spasują do "zwykłej" OII ? czy nie bedzie efektu wysokiego przodu bo silnik lekki ? ( 1.6 BSE )
                              róznica u mnie jest niecały 1cm miedzy przodem a tyłem po obniżeniu ale to dlatego ze butla i zapas siedzi.
                              Każdy serwis twierdzi, że O2 przed lift. ma elementy zawieszenia przedniego takie same co O2 tour
                              raczej to tour ma zawiaz z O2 przed fl. jak matka może miec cos po córce ?? :P
                              Zamieszczone przez Gaber
                              To dlaczego widząc na drodze jadącego O2 tour jest efekt wysokiego przodu w porównaniu do O2 przed lift? O2 tour ma z przodu wysokość 392mm do osi koła a O2 przed lift .....? zmierzcie i napiszcie
                              bo od jakiegoś czasu zmienił sie dostawca sprężyn i daje gowniane i tyl siada mocno. szerzej temat opisany tu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=56292
                              miłej lektury

O2 przed fl przód miał 392 tak samo jak tour. tak jak pisałem sęk w tylnych zbyt miekkich sprężynach. i to nie efekt wysokiego przodu tylko niskiego tyłu :szeroki_usmiech
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6
                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Panowie podepnę sie pod temat, na obecnych eibachach (springi plus amory) zrobiłem około 90kkm, wyjebały sie osłony amorów plus jeden odbój, dostałem info że eibach nie produkuje już amorów seria pro-system i jest problem z serwisem tych amorów więc chyba zakupie nowe amory tylko jakie?
                                Bilstein b8 czy moze inne pasujace do skróconych springów? Co możecie polecić?
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• fernando
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1890

Zamieszczone przez piramida
                                  dostałem info że eibach nie produkuje już amorów seria pro-system i jest problem z serwisem tych amorów więc chyba zakupie nowe amory tylko jakie?
                                  Bilstein b8 czy moze inne pasujace do skróconych springów? Co możecie polecić?
                                  A wcześniej produkował? Zobacz, czy to przypadkiem nie są bilsteiny.
                                  Ja bym nie kombinował i został przy B8, jeśli chcesz zmieniać...

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

fernando, czekam na wycenę i dostępność b8 które jednak zawitają w octavce, poczytam jeszcze na temat koni sport ale raczej bilstein zostanie

P.S. nie wiem jakie amory lądowały w pro-system eibacha, nawet tego gość z eibacha nie chciał powiedzieć tylko zaproponował dopasowanie odbojów i osłon na oko z innego modelu który nie wiadomo czy będzie pasować :evil:

Znalazłem, sachs robił amory dla eibacha, ponoć specialna skrócona seria ale znając życie zanim dopasuję odboje i osłony to prędzej kupie nowe amory :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Gaber
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 201

Jakie wymiary ma O2 po obniżeniu na sprężynach Eibach?
                                      Czy ktoś z forum zamontował sprężyny innej firmy?
                                      Co zrobić jak zamontuję sprężyny a tył będzie siedział niżej niż przód?
                                      Na chwilę obecną mój Tour po modernizacji tyłu (twardsze sprężyny + srężyny wspomagające) ma wymiary P-392mm T- 400mm.

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

Gaber, u mnie ( OIIFL ) na Eibach-ach przód i tył praktycznie równo 37 cm.

Komentarz

• Gaber
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 201

Na prawidłowy, równy wymiar napewno wpływ ma waga jednostki napędowej i zasilanie LPG. Najlepiej jak po modernizacji efekt wizualny jest gdy przód jest delikanie niżej.
                                          Może są w sprzedaży sprężyny jednego producenta które mają za zadanie obniżenie samochodu w różnych proporcjach np. przód o 40mm a tył 30mm. To chyba było by rozwiązanie optymalne bez konieczności wymiany amortyzatorów.

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Gaber, ale kombinujesz, eibach ma różne sprężyny w zależności od obciążenia przodu samochodu, diesle mają zazwyczaj twardsze sprężyny z przodu ze względu na cięższy silnik, jeżeli chcesz tył mieć wyżej zawsze możesz zastosować 10mm podkładkę :wink:

[ Dodano: Pon 19 Lis, 12 12:58 ]
                                            Jednak mam dylemat, jakie amory zakupić na podmiankę do mojego byłego eibacha pro system -30mm? Sprężyny zostają te same.

Komentarz

• r0mek
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 51

Witam
                                              Nie bede mieszal, wiec zapytam tutaj. Ostatnio kupilem kpl. amory + sprezyny (uzywki z forum) podobno z RS i teraz moje pytanie - czy amory podejda do zwyklego BXE czy nie wejda w zwrotnice? Jaki jest potrzebny klucz do odkrecenia zwrotnicy? Jest tam sruba Torx M12? I w koncu czy jest jakis patent zeby latwo i przyjemnie wysunac amora ze zwrotnicy?
                                              Pzdr
                                              Był...

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

r0mek, prawdopodobnie nie wejdą w zwrotnice, bo BXE ma zazwyczaj amorki o średnicy 50mm a RS ma 55mm.

Komentarz

• r0mek
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 51

Wlasnie mierzylem srednice - rs ma 55 moje maja 50, takze lipa, bede musial wszystko rozbierac i przekladac same sprzyny. Wie moze ktos jaka jest tam sruba? czy jest to torx?
                                                  PZdr
                                                  Był...

Komentarz

Pracuję...